🎄 VÁNOČNÍ VÝPRODEJ 🎄 Poslední kusy musí ze skladu pryč! Vybraná vína najdete v kategorii "Vánoční výprodej". Akce platí 19. 12. - 31. 12. 2024. 19. 12. 24 - 5. 1. 25 dovolená. Expedice objednávek 6. 1. 2025.

2 + 1 DŮVOD PROČ ŘÍCT "ANO" VÍNU

Jak jsme slíbili, přinášíme vám další tipy proč si dát skleničku vína a podpořit své zdraví.

 

1. Žlučník

Konzumace vína i moštu se doporučuje pro jeho zažívací účinky. Při nízkých dávkách je účinek příznivý k játrům a pro vylučování žluče = strava bohatá na tuky je pak lépe stravitelná. Je podpořena aktivita ve střevech, a to jak ze strany pohyblivosti, tak u činnosti trávicích šťáv. Konzumace bílého, suchého vína a méně alkoholických vín při jídle a po jídle eliminuje vznik žlučníkových kamenů. Doporučujeme skleničku Chardonnay OAK, které má pouze 11,5% alkoholu a díky svojí medové chuti a vůni pečeného chleba bude skvělým doplňkem k lehčím letním pokrmům.

 

2. Střevní mikroflóra a žaludek

Při nízkých dávkách víno napomáhá ke stimulaci sekrece v žaludku a uvolňování hormonu Gastrinu. Ten zvyšuje vylučování žaludečních šťáv a tím podporuje trávení. Také přivolává chuť k jídlu. Lidé s různými typů gastritid nebo s Crohnovou chorobou by měli konzumaci vína konzultovat s lékařem.

Červená vína jsou bohatá na třísloviny a ty nám napomáhají k tužší konzistenci. V případě průjmového onemocnění střev a narušení střevní mikroflóry sáhněte po sklence André 2015. Dokonale zharmonizovaná chuť, zralé třísloviny a vůně ostružin, borůvek, černé višně a povidel vám zaručí, že tento “lék” vám bude vážně chutnat. :) 

V minulých časech se víno využívalo i k průchodnosti střev, což je dnes už vědecky podložené. Pro lepší průchodnost je dobré zvýšení kyselosti, která je potřebná k léčení žaludku a žaludečních neuróz. Výbornou volbou bude v tomto případě Ryzlink Rýnský 2021  se 7,5 g kyselin a plnou, svěží chutí. 

Ale tady se vám musíme k něčemu přiznat: moštová varianta je pro střeva šetrnější variantou. Má sice pomalejší nástup, ale zato trvalejší.

Bonusový tip:

Těhotenství

Už v dávných dobách se v těhotenství doporučovalo pít v malých dávkách červené víno. V dnešní době sice proti tomuto tvrzení argumentuje většina gynekologů negativně, ale britské výzkumy prokázaly, že naši předkové měli pravdu. Bylo prokázáno, že těhotné ženy, které vypily alespoň skleničku červeného vína denně nebo pět skleniček týdně, porodily děti mentálně vyvinutější než abstinující ženy. Pokud jste ale spíš na straně gynekologů, sáhněte po hroznovém moštu.

 

Věděli jste…?

Lidstvo nezačalo s konzumací alkoholu z důvodu specifických a nových chutí nebo tužby se opít. Základem konzumace alkoholu byl fakt, že voda byla plná bakterií = zdraví škodlivá.

Přísaháme, že naše vína jsou naprosto čistá a zdraví neškodná. :)

 

A nakonec ještě malé doporučení: pijte střídmě, pijte s rozumem a nepijte blbě! :)