5 DŮVODŮ, PROČ PÍT VÍNO
Těchto 5 důvodů vás přesvědčí, že dát si večer skleničku vína je přímo nutnost! :)
- Zamezuje vzniku druhého typu diabetu
Studie zcela jednoznačně prokázaly snížení výskytu druhého stupně diabetu. 900+ studií Andrey Howardové a kolektivu v letech 1966 - 2003 prokázalo, že u konzumentů starších devatenácti let se při pití až třech sklenek alkoholu denně sníží riziko výskytu diabetu o 33 až 56 % v porovnání s abstinenty.
Vzhledem ke zbytkovému cukru, který není v případě diabetiků žádoucí, dopručujeme vybírat vína suchá a s nižším obsahem alkoholu (z důvodu možné kontraindikace s medikací). Takové je například naše Neuburské s obsahem alkoholu 11,5 % nebo Ryzlink vlašský s 1,7 g/l cukru.
- Snižuje riziko infarktu myokardu
Alkohol redukuje lipoproteidy v krvi, které jsou hlavním nositelem cholesterolu. Ten se pak usazuje na buněčných stěnách. Dalším působícím faktorem je vitamín E (alfatokoferol), antioxidanty, karoteny, enzymy obsahující selen a kyselina askorbová. Z výzkumů plyne, že 0,25l vína denně je optimální dávka. Americká kardiologická společnost dokonce doporučuje jednu až dvě skleničky vína denně a tím snížení rizika až o 50 %. Nezapomeňte, že víno má vždy lepší účinky než tvrdý alkohol, protože obsahuje pro naše zdraví potřebné látky. Doporučujeme Oranžový Tramín nebo Pét-nat z důvodu vyššího obsahu prospěšných látek.
- Posiluje imunitu a psychiku
Již před 2000 lety se víno využívalo pro jeho uklidňující účinky, proti únavě, vyčerpání či žalu. Až u 90 % lidí konzumace vína vyvolává pozitivní náladu a emoce a zklidňuje psychický stav mysli i těla. V červeném víně se nacházejí fenolické sloučeniny, které stejně jako protizánětlivé léky zamezují vzniku Leukotrienu. To je chemická látka, kterou produkují při stresu bílé krvinky. Rozlučte se se stresem s naší Frankovkou 2020, která je ideální na běžné denní pití díky plné chuti s lehkou kyselinkou a jemnými tříslovinami.
- Podporuje léčbu rakoviny
Víno obsahuje flavonoid zvaný kvercitin. Tento flavonoid je zdraví prospěšný a je mu přidělena vlastnost antioxidační a protinádorové prevence. V hojném množství, zhruba 200mg/l, se ve víně také nachází katechin a epikatechin (taniny neboli třísloviny), které hrají při redukci rakovinových buněk také důležitou roli. Dle studií má víno negativní vliv jen na rakovinu prsu u žen, které nemají zdravou životosprávu. V boji s jinými druhy rakoviny má víno blahodárný vliv.
- Krev
Už naše prababičky říkávaly, červené víno je dobré na krev. A měly pravdu. Červené víno zlepšuje krevní oběh a snižuje cholesterol. Dále snižuje sklony k shlukování a tvoření trombocytů, což má za následek menší srážlivost krve. Dlouhodobá a mírná konzumace vína má na krev a krvetvorbu blahodárný vliv. Podpořte svou krvetvorbu pomocí Zweigeltrebe, oceněného zlatou a stříbrnou medailí.
Bonusový tip: Pooperační stavy
Při pooperačních stavech je víno samozřejmě přínosným zdrojem pozitivních látek, ovšem v kombinaci s medikací a rekonvalescencí není vhodné. Pokud chceme využít těchto zdraví přínosných látek, je rozhodně nejlepší variantou hroznový mošt.
A to nejsou zdaleka všechny důvody. Ale ty další zase příště. Teď si jdeme si posílit imunitu a vám doporučujeme to samé 🙂
Víno nás spojuje. Tak na zdraví!