VINAŘSTVÍ
NÁŠ PŘÍBĚH
U nás ve vinařství věříme, že víno lidi spojuje – nás spojilo a spojuje dodnes. Díky vínu jsem poznal svoji úžasnou ženu Terezu, se kterou dnes vychováváme tři děti. Žijeme společně příběh s názvem Vinařství Mezi Horami.
Víno sehrálo důležitou roli také v roce 2011, kdy jsme u skleničky vína potkali stejně smýšlejícího Radka a Miloše. O dva roky později už jako společníci Mirka, Radek, Miloš a Radim s Terezou zakládáme Vinařství Mezi Horami s.r.o. Pokračujeme tak v rodinné tradici. Naší vizí je využít jedinečný terroir Modrých hor a dělat ve Velkých Pavlovicích ta nejlepší červená vína na jižní Moravě.
Pečlivý výběr tratí, lokalit i odrůd je pro náš cíl stěžejní. Vytipovali jsme si vinohrady, které mají potenciál dávat ty nejkvalitnější hrozny. Plocha na které nyní pěstujeme hrozny se ustálila na 9 hektarech převážně vlastních vinic ležících výhradně v katastru Velkých Pavlovic. Ročně děláme kolem 35.000 lahví přívlastkových ale také zemských vín. Co nás hodně baví, jsou naturální vína. Tvoří jen malou část produkce, ale právě těmito přírodními víny jako bychom se vraceli ke kořenům, k těm původním selským vínům, která tu byla na začátku.
Nyní stojíme před novou výzvou a tou je mít vše pod jednou střechou. Chceme zůstat pořád menším, typově rodinným vinařstvím a zároveň nabídnout příjemný zážitek z návštěvy. Pracujeme na vytvoření nového zázemí vinařství od zpracování hroznů, výroby vína až po jeho uskladnění a prodej. Součástí budovy budou degustační prostory, vinotéka, administrativní část a menší ubytování hostů.
PŘESVĚDČENÍ
Naší myšlenkou je dělat víno hlavou, srdcem a rukama, s radostí a beze spěchu. S respektem k přírodě a ke zdraví vkládáme do vína maximum svých vědomostí, zkušeností a citu. Jdeme s přírodou ruku v ruce, nestojíme jí v cestě, ale naopak zodpovědným chováním se snažíme využít všechen její potenciál. Cílem je zachovat autentičnost moravského vína v němž se odráží terroir Modrých Hor. Je pro nás důležité, aby si naše vína zachovala svůj charakter, zůstala moravská, ovocná a svěží.
Ve víně se odráží nejen přírodní a klimatické podmínky daného roku, ale také citlivé práce na vinohradu mají významný vliv na výsledný charakter vína. Omezujeme chemické přípravky a využíváme raději biologické preparáty, šetrnou mechanizaci a tradiční postupy. Vyséváme druhově bohaté travní směsi, které díky hlubokému prokořenění zlepšují úrodnost půdy a zajišťují rozmanitost života ve vinicích. Vína tím získávají výraznější aroma.
ODRŮDY VÍN
Naše červená vína se vyznačující svou vyváženou chutí, výraznou ovocností a vyzrálou tříslovinou. Frankovka je stěžejní odrůdou Modrých Hor, naší srdcovou záležitostí a také vlajkovou lodí vinařství. Její staré keře společné s André byly vysázeny před více jak 40 lety na záhřevném svahu viniční tratě Išperky. Sprašové půdy pod rozhlednou Slunečná zase skýtají ideální podmínky pro dozrávání Pinot Noir, Zweigeltrebe a Modrého Portugalu.
Děláme i bílá vína, která jsou známá svou lehkostí, svěžestí a ovocnými vůněmi. Veltlínské zelené a Ryzlink vlašský pěstujeme na starých keřích. Kamenité půdy viniční tratě Lizniperky jsou ideální polohou pro minerální Ryzlink rýnský, broskvový Sauvignon, nebo dnes již z vinohradů mizející Neuburské. Tradiční Tramín červený získává svou bohatou kořenitost z lehčí černozemi a sprašového podloží viniční tratě Bojanovska. Vysadili jsme zde i moderní Hibernal a burgundské odrůdy Rulandské šedé s Chardonnay.
JAK DĚLÁME VÍNA
Respektujeme nové trendy výroby vína, ale čerpáme také z tradičních postupů, které využívali naši předkové. Moderní technologie zaručující šetrné zpracování hroznů a správně zvolený postup jsou předpokladem k zachování typických znaků odrůdy ve kterém se odráží zdejší terroir.
Přistupujeme ke každé odrůdě individuálně a postup zpracování se liší podle jejího charakteru. Hrozny aromatických vín necháváme před lisováním macerovat, čímž se zvýší jejich ovocnost. Vybrané odrůdy zrají metodou sur-lie minimálně 6 měsíců na jemných kvasničních kalech. Získáváme tím aromatičtější, plnější a komplexnější vína. Nejlepší červená vína ročníku zrají v prémiových dubových sudech a jsou lahvována bez číření a filtrace. U naturálních vín ctíme zásadu minimálního zásahu bez přídavku oxidu siřičitého. Používáme u nich metodu vlastního zákvasu nebo spontánní fermentace, kde "divoké" kvasinky uvolňují daleko širší spektrum aromatických látek.
- Radim Hanák